Kuzmin despre influența Rusiei în Moldova: Declarațiie politicienilor români despre necesitatea de a învăța, ghida sau conduce Moldova undeva nu înseamnă influență?

Kuzmin despre influența Rusiei în Moldova: Declarațiie politicienilor români despre necesitatea de a învăța, ghida sau conduce Moldova undeva nu înseamnă influență?
Publicat: 19/12/2019, 22:17

Iata un fragment din interviul acordat Mediafax de ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, în care diplomatul rus face referire la direcția spre care se îndreaptă republica Moldova:

Reporter: În contextul relațiilor regionale și globale, Ion Chicu, prim-ministrul Republicii Moldova a spus că vrea să intensifice relațiile cu UE și să le îmbunătățească pe cele cu Rusia. Cum vede Rusia, în sensul geopolitic, această declarație și care este poziția Rusiei privind Guvernul de la Chișinău?

Valery Kuzmin: Ca o persoană care a petrecut aproape cinci ani în Moldova, ca ambasador al Federației Ruse, pot să-ți spun că poziția geografică a Moldovei este cea a unei țări la mijloc, a unei economii, din mjloc. Dacă te uiți la specializările lor tradiționale, la produsele lor tradiționale, ele sunt, în mare parte similare cu România: alcool, struguri, fructe, legume.

Uită-te la Vestul Europei. Suferă aceasta de deficitul acestor bunuri? Nu. Dacă urmărești evenimentele, acțiuni de protest ale fermierilor din Vestul Europei despre toate aceste sancțiuni, subvenții inadecvate și așa mai departe.

De ce? Pentru că agricultura din vestul Europei suferă de supraproducție. Suferă acum, sau crede că suferă nedrept, de pe urma presiunii excesive a ecologiștilor. Piața din Est, în primul rând în Rusia, are anumite regiuni cu condiții climatice mai mult sau mai puțin similare. Dar ele nu sunt destul de mari pentru a acoperi toată piața cea mare din Rusia. A fost la fel când eu eram acolo, între 2007 și 2012, și rămâne la fel acum. Da, putem cumpăra vin Purcari aici de la Metro, dar nu este ceva spre care publicul local se grăbește, pentru că produceți propriul vin de calitate.

În Rusia, astfel de vin ar fi apreciat, dar piața din Rusia este, momentan, deja saturată cu producători din Argentina, Chile, Australia, Africa de Sud, Franța, toată lumea.

La un moment dat, producătorii din Moldova s-au retras de pe acea piață din diferite motive. Pentru a recâștiga poziția, va fi nevoie de un efort în plus. Ce pot să spun pe scurt este că prim-ministrul Moldovei ar trebui să vadă situația mai bine ca mine. Cred că pentru Moldova ar trebui să fie profitabil, pragmatic, rezonabil. Ei ar trebui să fie deschiși și să privească în ambele direcții și să găsească piețe pentru produse. Asta dacă nu vor politiza comerțul. Atât.

Este comerț. Cine suferă? Vă spuneam și despre „miracolele” gazului rusesc în Ucraina. Cine suferă? Cetățeanul de rând. La fel este și în Moldova. Dacă nu-ți poți vinde bunurile, cine este victima majoră? Cetățeanul obișnuit. Micul producător.

Reporter: De asemenea, Moldova are relații comerciale cu Rusia. Exportă multe produse către Rusia.

Valery Kuzmin: Da, desigur. Este natural ca prim-ministrul să nu uite asta. Ca politician, aș putea adăuga că de zeci de ani, Federația Rusă post-comunistă, care n-are nimic de-a face cu comunismul, cu Uniunea Sovietică, poate doar am moștenit unele probleme din acele timpuri.

Vorbeam cu Bruxelles-ul, Comunitatea Economică Europeană de atunci și ulterior UE, făcând apel către ei, în spiritul generalului de Gaulle, spre exemplu, care vorbea despre Europa de la Lisabona la Munții Urali, cum e definită geografic. Mai târziu, la mijlocul anilor ”90, când Federația Rusă a devenit membră a Consiliului Europei, a început să-și actualizeze și să-și dezvolte relații multilaterale cu UE. Erau patru sfere de parteneriat strategic agreate între noi la începutul anilor 2000, iar relațiile progresau și creșteau în multe feluri. Noi, de la început am spus și sugerat că procesele de integrare în Vestul continentului și în Estul continentului nu ar trebui să fie antagonice.

Nu ar trebui să fie opuse de fiecare parte. Din păcate, nu de fiecare dată ne-am înțeles cu Bruxelles-ul.

Recent, Moldova era un exemplu unic pro-european și pro-rus. Poreclele acelea cred că nu sunt corecte, dar sunt larg folosite. Partidele din Moldova au fost de acord să ducă la îndeplinire anumite programe guvernamentale în beneficiul întregii țări. Proiectul a eșuat destul de repede. Sincer, nu știu detaliile dar din câte mi-am dat seama, unul dintre blocajele majore se referea la formarea sistemului judiciar.

O parte a fostului Guvern din Moldova, nu știu de ce, credea că este dreptul și datoria sa. Este acest lucru conform cu principiul statului de drept european? Cred că, urmărind politicile interne ale României, este puțin controversat. Cu toate acestea, așa au stat lucrurile. Poziția noastră strategică rămâne aceeași, în favoarea alianțelor și integrării, relații normale și pragmatice.

Nu avem pentru ce să ducem un război în Europa. Suntem interesați de relații normale, benefice și profitabile în mod reciproc. Avem complexuri economice complementare, care s-au format în zeci de ani, chiar secole. Au evoluat gradual. Ceva s-a schimbat, dar nu tot.

Dacă ne confruntăm ca inamici, acest lucru nu ne poate aduce decât pierderi economiei, afacerilor, oamenilor. Această inițiativă a fost inițiată acum 20 de ani de doi președinți: Domnul Putin și domnul Lukașenko din Belarus. În decembrie aniversăm 20 de ani de la acordul privind crearea Alianței de Stat între Rusia și Belarus. După o vreme, Lukașenko și Putin au lansat inițiativa de a crea un spațiu economic comun, de la Lisabona la Kamceatka sau Vladivostok, dacă vreți.

Am fost și mai suntem deschiși să lucrăm în această direcție, să implementăm strategia și să îndeplinim obiectivul, chiar dacă nu este o misiune ușoară.

„Declarațiile politicienilor voștri despre necesitatea de a fi prezent, de a învăța, ghida Moldova undeva, asta nu înseamnă influență?”

Reporter: De ce credeți că există această frică cum că Rusia are multă influență în Republica Moldova? Există acuzații în ceea ce privește politicienii de stat care sunt influențați de Administrația de la Kremlin.

Valery Kuzmin: Vreți să spuneți că atunci când ascultăm aproape zilnic declarații ale politicienilor voștri despre necesitatea de a fi prezent, de a învăța, ghida sau conduce Moldova undeva, nu intru în detalii, asta nu înseamnă influență? Este ceva ok? Liderii Rusiei oferă comerț echitabil. Este influență, nu? Asta este logica dumneavoastră.

Reporter: Acestea sunt acuzații din spațiul public.

Valery Kuzmin: Nu suntem în instanță ca să ne acuzăm ca să ne acuzăm reciproc. Dacă le vedeți drept acuzații, deja nu mai este un termen diplomatic. Diplomația nu operează cu astfel de lucruri. Există o formulă care spune „a fi de acord să nu fim de acord”. Și să ne uităm pentru soluții mai bune, nu să ne luptăm nici măcar într-un război al cuvintelor.

Câteodată trebuie să reacționăm, pentru că este vorba de politica pe marginea prăpastiei. În tinerețea mea, acest lucru se numea sfera ideilogică. Sunt un om bătrân, credeți-mă.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Breaking News: Marcel Ciolacu a demisionat de la PSD! Primele declarații ale președintelui de partid
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Cine s-ar afla în spatele lui Călin Georgescu. Informația care aruncă în aer scena politică...
Călin Georgescu, culisele victoriei. Grupul de interese care l-a susținut, împotriva voinței românilor
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Celulele stem crescute în spațiu au un avantaj surpriză